• Annely Bril

VOEDING TIJDENS BLESSURES. GEBLESSEERD... EN NU?

Wat veel mensen niet weten, is dat de juiste voeding tijdens een sportblessure het herstel kan optimaliseren en een rol speelt bij het ideaal houden van je lichaamssamenstelling.


Jammer maar waar: ook jij kunt niet altijd voorkomen dat je geblesseerd raakt. Ben je toch de pineut? Eet dan niet te veel om gewichtstoename te voorkomen, maar vooral ook niet te weinig om te voorkomen dat je herstel langzamer gaat.


Energie-Inname Wat je precies moet doen met je voeding is afhankelijk van het type blessure en wat je nog kan doen qua bezigheden. Vaak zal de reguliere training worden aangepast of zelfs (tijdelijk) onmogelijk zijn. Jouw huidige energie-inname dient dus onder de loep genomen te worden. Aan de ene kant omdat het energiegebruik, door een verminderde inspanning verlaagd zal zijn. Hoewel je dus over het algemeen inactiever wordt tijdens een blessure, zijn er ook bezigheden die ineens meer energie gaan kosten. Hoe inactief een sporter is, hangt ook af van deze bezigheden. Zo kost bijvoorbeeld lopen met krukken twee tot drie keer zoveel energie dan wanneer je normaal loopt. Afhankelijk van je type blessure is het dus niet altijd nodig om ineens heel veel minder te gaan eten.


Wat je precies moet doen met je voeding is afhankelijk van het type blessure en wat je nog kan doen qua bezigheden. Vaak zal de reguliere training worden aangepast of zelfs (tijdelijk) onmogelijk zijn. Jouw huidige energie-inname dient dus onder de loep genomen te worden. Aan de ene kant omdat het energiegebruik, door een verminderde inspanning verlaagd zal zijn. Hoewel je dus over het algemeen inactiever wordt tijdens een blessure, zijn er ook bezigheden die ineens meer energie gaan kosten. Hoe inactief een sporter is, hangt ook af van deze bezigheden. Zo kost bijvoorbeeld lopen met krukken twee tot drie keer zoveel energie dan wanneer je normaal loopt. Afhankelijk van je type blessure is het dus niet altijd nodig om ineens heel veel minder te gaan eten.


Daartegenover staat dat voldoende energie van belang is om optimaal te kunnen herstellen. Het is daarom verstandig om je energie-inname af te stemmen op het geschatte energieverbruik. Om tijdens een blessure het herstel te ondersteunen en de spiermassa te behouden, is het van groot belang om eventuele tekorten aan essentiële voedingsstoffen en een negatieve energiebalans te vermijden. Een te hoge energie-inname leidt niet tot een beter herstel, maar zal sneller leiden tot een verhoogde vetopslag, oftewel gewichtstoename.


Je zal merken dat je mindere prestaties levert dan je gewend was, als je het voetbalveld betreedt met wat extra onnodige kilo’s. Ook kan gewichtstoename spoedig leiden tot een volgende blessure. Om snel weer terug te kunnen keren naar bijvoorbeeld de sportschool is het dus noodzakelijk om een voedingspatroon aan te houden dat niet meer energie bevat dan dat jouw lichaam op dat moment nodig heeft, maar wel voldoende eiwitten bevat wat ervoor zorgt dat jij je spiermassa behoudt en daardoor dus sneller herstelt.


Eiwitten en spiermassa Doordat er gedurende een blessure niet optimaal getraind kan worden, zal onder andere de spiermassa en kracht en daarmee ook de belastbaarheid van de spieren afnemen. Hoewel je bij ernstige blessures aanzienlijk minder calorieën moet binnenkrijgen, dien jij jouw eiwitinname juist niet te verlagen. Voor genezing van blessures, ook bijvoorbeeld bij bot breuken, is het namelijk belangrijk om de eiwitaanmaak optimaal te stimuleren. Het is daarvoor belangrijk om voldoende eiwit door voeding binnen te krijgen. Dit kan de spierafbraak door inactiviteit tamelijk tegengaan.


Ben jij benieuwd naar wat jij het beste kan eten tijdens die vervelende blessure? Hoe je ervoor zorgt dat je mentaal en fysiek krachtig blijft? Samen brengen we je voedingsinname in kaart en bepalen we wat je nodig hebt. Gerichte coaching helpt je om dit stap voor stap handen en voeten te geven. Na 12 weken zit je een stuk lekkerder in je vel en ben je dichter bij jouw doel. 
9 keer bekeken