• Annely Bril

Je kan het lichaam zien als één grote biochemische fabriek

Bijgewerkt: mei 14

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Orthomoleculaire Geneeskunde is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten rondom voeding en wat bepaalde voedingsstoffen tot op cel niveau eraan toe doen in je lichaam. Door te streven naar optimale concentraties van voedingsstoffen worden de basisvoorwaarden voor een gezond lichaam en een krachtige geest gegeven. In de Orthomoleculaire Geneeskunde gaan we er vanuit dat het lichaam ongekende eigenschappen heeft om zichzelf te genezen, mits de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen en hoeveelheden aanwezig zijn.

Ons lichaam is immers opgebouwd uit deze voedingsstoffen en gebruikt deze voedingsstoffen als brandstof om lichaamsprocessen te kunnen laten slagen met als doel om gezond te blijven. Het gaat hierbij zowel om macronutriënten (zoals eiwitten, vetzuren, koolhydraten) als om micronutriënten (zoals vitamines, mineralen, sporenelementen). Ziekten/klachten ontstaan vaak door een tekort van deze stoffen.

''Je kan het lichaam zien als één grote biochemische fabriek. als één klein onderdeel niet optimaal werkt omdat er een bepaald stofje mist, kan het geheel niet goed functioneren.''

Bij FITTASTIC staat gezonde voeding aan de basis. Balans en variatie in het voedingspatroon is vaak al een goede start van het herstel proces om je weer fit en vitaal te voelen. Mocht het zo zijn dat er een hogere dosis nodig is van een bepaalde stof kan je dit extra aanvullen met supplementen en/of nutriënten.

Functie voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.​ Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Deze tekorten kunnen ontstaan: • doordat we niet de juiste voeding tot ons nemen ('vulling' in plaats van 'voeding') • doordat de huidige voeding niet genoeg voedingsstoffen meer oplevert • doordat niet alle voedingsstoffen goed worden opgenomen door een gestoorde darmfunctie • door ziekten • door stress • of door uitputting van de lichamelijke voorraad

Voor wie?

Voor iedereen die graag energiek door het leven gaat en zijn of haar lichaam preventief wil ondersteunen. Maar ook voor sportieve mensen die optimaal willen presteren. Voor iedereen die een bepaalde diagnose heeft en wil weten hoe je je eigen lichaam het beste kan ondersteunen. Heb je tevens geen diagnose, maar voel je je niet fit, je hebt zogenaamde 'vage' klachten en komt er met de reguliere geneeskunde niet uit. Dan is het onderzoeken van je voedings- en leefstijlpatroon ook een goede mogelijkheid om je klachten te verlichten.

4 keer bekeken